TOP 5 filmových automobilových honiček

Hodnocení videa
50% (3 hlasů)

Rychlá auta, chladnokrevní hrdinové a kaskadérské kousky jsou základem pořádné adrenalinové jízdy.

Zde je náš žebříček TOP 5 nejlepších automobilových honiček:

5. místo. Honička z filmu Auto Zabiják (2007) Quentina Tarantina.

Hlavní hrdinky se nudí a hrají hru Lodní stožár, která spočívá v tom, že jedna z dívek balancuje přivázaná na kapotě jedoucího auta. To neujde pozornosti kaskadéru Mikovi, záporákovi, který v dívkách uvidí snadnou kořist a rozhodne se dívky pronásledovat a zabít. Auta do sebe narážejí, kaskadérka Zoe Bell ztrácí jistící pásy a v ohromné rychlosti předvádí životní výkon své filmové kariéry.

Jak se záhy ukazuje, o zas tak snadnou kořist nejde. V závěru scény se dokonce role vymění a z pronásledovaných dam se stávají nelítostní lovci. Holt zahrávat si s dámami se nevyplácí. Obzvlášť s těmi, které se nebojí sešplápnout plyn.

4. místo. Honička na dálnici v The Matrix Reloaded (2003)

Morpheus a Trinity se snaží utéct z Matrixu, v patách jsou jim policisté, agenti a dokonce vražedná dvojčata. 
V zoufalé situaci se rozhodují porušit své zásady a vydají se na sebevražednou cestu po dálnici.

Vzduchem létají vozidla, jsou zde přestřelky, skoky po kapotách I souboje jeden na jednoho. Tvůrci nešetří zpomalenými záběry a počítačovými efekty .

Sestry Wachowské nechaly dokonce postavit falešnou dálnici dlouhou přes jednu a půl míle a zničeno bylo přes stovku aut. Připadá vám celá scéna příliš digitální a neskutečná? Vítejte v Matrixu.

3. místo. Ronin (1998)

Záporáci unikají s tajemným kufříkem a hlavní hrdinové Roberto DeNiro a Jean Reno je musí dohnat. Prohání se úzkými ulicemi Paříže. Projíždí dokonce městským tunelem a snaží se prokličkovat mezi ostatními auty.

Ronin je jeden z mála filmů, kde pro automobilovou honičku zvolili rodinné sedany. Dočkáte se tak souboje mezi Pegueotem 406 a BMW E34.

Samotný režisér snímku, John Frankenheimer, je amatérským závodníkem a ve filmu si všímá I těch nejmenších detailů. Účastníci honičky si přes sebe napínají bezpečnostní pásy, řazení hrdinů dává smysl a na křižovatkách dokonce používají blinkry.

Míra realismu je neuvěřitelná a možná právě proto je adrenalinová honička ulicemi Paříže tak nervydrásající.

2. Místo. Francouzská spojka (1971)

Záporáci ve filmu Francouzská spojka nasednou do metra, aby unikli hlavnímu hrdinovi. Ten se nenechá vykolejit, nasedá do svého Pontiacu LeMans a pronásleduje nadzemku.

Natáčení scény bylo nebezpečné, obzvlášť proto, že filmaři nedostali povolení města New York a museli tak cesty uzavírat na vlastní pěst. Mnohé z nehod, které uvidíte ve filmu, byly reálné a neplánované. Mnoho z komparzu v ulicích byli náhodní lidé.

Režisér William Friedkin natáčel scénu osobně ze zadního sedadla, a to jen proto, že ostatní kameramani byli ženatí a měli děti. Později se vyjádřil, že by to již nikdy, ale opravdu nikdy neopakoval.

1. Místo. Bullittův případ (1968)

Hrdina s tváří Steve McQueena nasedá do svého zeleného Ford Mustangu a všímá si, že jej pronásleduje auto s nájemnými vrahy. Nezbývá mu než zapnout bezpečnostní pás a šlápnout na plyn.

Tato automobilová honička se stala mezníkem filmové historie. Do té doby bylo zvykem zrychlit kameru tak, aby scény působily rychleji a dynamičtěji. Tvůrci si však řekli, že na kameru nešáhnou, ale naopak zrychlí auta.

Slavný Steve McQueen se tak ve filmu prohání ulicemi San Franciska rychlostí až 180 kilometrů za hodinu. 
Celá honička působí velmi realisticky, protože herci a kaskadéři byli v reálném nebezpečí.

Tohle na dálnici se svou motorovu kráskou prosím nezkoušejte.

TOPlist
-7