Top 5 mafiánských poprav ve filmu

Hodnocení videa
80% (1 hlasů)

Nejčastějšími důvody poprav v rámci mafie je buď odstranění konkurenčních bossů nebo trest jejich členů za zradu.

Mafiánské popravy tak mají často až rituální charakter a svojí brutalitou mají dát jasný vzkaz dalším potenciálním konkurentům či zrádcům.

5. místo Sonny Red ve filmu Krycí jméno Donnie Brasco (1997, režie: Mike Newell)

Na přelomu 70-tých a 80-tých let minulého století zuřila v USA bratrovražedná válka mezi členy mafiánské rodiny Bonánnových. Dramatické události vyvrcholily v roce 1981.

Vůdce jedné frakce Sonny Red a další dva kápové vstupují do sídla gangu v uvolněné náladě. Nefunkční žárovka nevzbudí žádné podezření. Ve sklepě však čeká nepříjemné překvapení. Vůdce konkurenční frakce Sonny Black a jeho parťáci si přišli pro krvavou odplatu.

Sonny Red a jeho kumpáni byli rozstříleni brokovnicemi z velké blízkosti a Sonny Black se tak stal vítězem konfliktu. Popravčí scéna je velmi brutální a krvavá, nicméně tato válka byla jednou z nejkrvavějších  teritoriálních válek v americkém podsvětí. Tvůrci se tento fakt rozhodli reflektovat velmi surovým zobrazením popravčí akce.

4. Večeře se Sollozzem ve filmu Kmotr (1972, režie: Francis Ford Coppola)

Michael Corleone, nejmladší syn dona Vita, byl rodinou vyslán na jednání s tureckým obchodníkem Sollozzem a policejním důstojníkem Markem McCluskeym. Sollozzo chce ve městě nastartovat obchod s heroinem a podpora rodiny Corleone je pro tenhle projekt klíčová. 

Michael se v rodinných záležitostech zatím neangažoval, přesto má připraven vražedný plán. Během schůzky žádá o povolení navštívit toalety. Zde má přesně podle plánu připraven revolver. Po návratu je mladý Corleone tak plný emocí, že se na Solloza raději ani nepodívá.

Následující sekvence je jednak vynikající ukázkou hereckého umění mladého Al Pacina, ale také citlivosti filmařů, kteří nám pomocí filmového jazyka zpřístupňují Majklovo rostoucí vzrušení. Ten pak nekompromisně ukončuje jednání. Krvavá válka pěti newyorských rodin právě začala.

3. Poprava bratrů Santorových ve filmu Casino (1995, režie: Martin Scorsese)

Brutální gangster Nicky Santoro a jeho bratr Dominik dlouhá léta složili šéfům chicagské mafie. Ti však chyby neodpoštějí, a Santoro jich nadělal až příliš. Vyloučení z kasina, vyšetřování kvůli vraždám a vloupáním, románek s manželkou parťáka Sama Rothsteina. Je toho už moc.

Bratři jsou pozvání kamarádem Frankiem na schůzku v kukuřičném poli. Vřelé uvítání se záhy mění v brutální masakr. Santoro zbil a mučil ve své kariéře mnoho lidí.Teď se musí dívat, jak rány baseballkou dopadají na jeho bratra. Ten je před jeho očima ubit. A je jasné, že další na řadě bude on.

Scéna reprodukuje dramatický konec vražedného ganstra Tonyho Spilotra, který operoval v Las Vegas. On a jeho bratr Micheal byli skutečně ubiti kolegy z řad mafie, ne však v kukuřičním poli, ale ve sklepě na schůzce v Chicagu. Jejich nahé mrtvoly pak byli pohřbeny na farmě v Indianě, což film uvádí poměrně přesně.

2. Krvavý baseball ve filmu Nedotknutelní (1987, režie: Brian De Palma)

Během napjaté a formální večeře pronáší mafiánský boss Al Capone dlouhý motivační projev svým kumpánům. Ja to projev o týmové práci a také o jeho lásce k baseballu. Baseball je týmový sport.

Na výkonech jednotlivců závisí úspěch celého týmu. Takže ten kdo selže, musí z týmu ven! Tato filmová vražda byla inspirována skutečnou událostí ze 7. května 1929, kdy Capone pozval na návštěvu tři rivaly z gangu. Ti byli na závěr slavnostní večeře zmláceni baseballkou a zastřeleni. 

1. Konec Tonyho Montany ve filmu Zjizvená tvář (1983, režie: Brian De Palma)

Vyhlásit válku bolivijskému drogovému kartelu je krok mířící do pekel. Miamský dealer Tony Montana to pozná ještě ten samý večer. Jeho luxusní sídlo si podmanilo vražedné komando. Jeho muži jsou mrtví.

Tony zůstává v kanceláři sám a obklíčen nepřáteli. Svou kůži však nedá zadarmo. Hosty, jak se sluší a patří, pozdraví granátometem M203. Na chodbě pak svojí puškou M16 kosí jednoho nepřítele za druhým. Pět dalších zruší na schodech.

Tony Montana je zkušený voják, čelí ale velké přesile a bez krytí je záhy raněn.

Přesto se nevzdává a bojuj dál. Chvíli to dokonce vypadá, že se z obklíčení přestřílí. Ale přílišná sebedůvěra se nevypláci. Miamský boss je doslova rozstřílen. A jeho kariéru pak ukončuje obávaný zabiják Lebka.

Kategorie: Filmové zajímavosti

Témata: krimi, mafie

TOPlist
-7