TOP 5 nejlepších filmových soubojů

Hodnocení videa
70% (1 hlasů)

Souboj je logických vyústěním konfliktu ve většině filmů. Bez konfliktu není drama a bez drama není film. Souboje jsou tak třešničkou na dortu většiny filmů. Pro náš žebříček jsme vybírali pouze ze soubojů mezi lidmi a to mezi jednotlivci.

V úvahu jsme brali nejen bojovou choreografii ale i originalitu z hlediska zapojení prostoru a způsobu, jakým byl souboj natočen.

5. místo: Indiana Jones a nacistický mechanik ve filmu Dobyvatelé ztracené archy (1981, režie: Steven Spielberg)

Indiana Jones a Marion právě unikli ze Studny duší, plné hadů. Aby zabránili transportu Archy úmluvy do Německa, rozhodnou se zničit letadlo Flying Wing, cestu jim ale zkříží urostlý německý mechanik.

Indy se spoléhá hlavně na triky a nestandardní způsoby boje. Tvrdé rány od hromotluka snáší statečně, ovšem to je tak všechno, co může dělat.  Na druhou strany boduje Marion, když zneškodní nejdřív pilota. A pak také posily.

Velmi origninálním prvkem scény, je letadlo, které se dává do pohybu. A je tak v souboji proměnlivým prvkem a zdrojem zajímavých zvratů. Zbitý Indy vyzkouší další výpad, ale záhy je opět poslán k zemi. A to se hodí!

4. místo: Mickey O'Neil ve filmu Podfu(c)k (2000, režie: Guy Ritchie)

Cikánský rváč Mickey (Miky) se shodou šílených událostí ocitl v ilegálním boxerském ringu. Promotér zápasu a londýnský gangster Kruťas dal jasné instrukce. Mickey má jít dolů ve čtvtém kole. V sázce jsou velké peníze a odporovat tomuhle padochouvi znamená jasnou smrt.

Turek a Tommy se mohou modlit, aby jejich zápasník neudělal další pitomost. Mickey začíná svým klasickým stylem. Ovšem tentokrát svého rivala hned neuspí. Je mrštný a neskutečně tvrdý, se soupeřem si doslova hraje.

O přestávce mu Turek raději pŕipomene následky vyhraného zápasu. V dalších kolech ale dostává Mickey pěkně do těla. Po tvrdém spodním háku ve čtvtém kole zůstává ležet. Ovšem pak zápas nečekaně ukončí. A to je pořádný malér!

3. místo: Rocky Balboa vs Apollo Creed ve filmu Rocky (1976, režie: John G. Avildsen)

1. ledna 1976 se ve Filadelfii koná velkolepá podívaná. Mistr světa v těžké váze Apollo Creed si to rozdá s béčkovým boxerem Rockym Balboou. Rockymu nikdo něvěří a všichni očekávají jasné vítězství Apollo Creeda.

Jenže hned první kolo ukazuje, že nepůjde o jednoznačný zápas. Rocky bojuje jako o život, několikrát jde k zemi, ale pokaždé se zvedne. Dvojice se proboxuje až do 14. kola.

Po sérii tvrdých ran zakončených smrtícím pravým hájem je Rocky opět na zemi. Vypadá to, že má dost. I trenér Mike mu radí zůstat ležet. To ale není styl italského hřebce. Rocky jede dál a v závěru kola Apolla těžce zraní. 

Poslední kolo jsou jatka. V závěru si však projeví úctu. A Rockyho čeká sladká odměna.

2. místo: Čingačgúk vs Magua ve filmu Poslední Mohykán (1992, režie: Michael Mann)

Sokolí Oko spolu s posledními potomky z kmene Mohykánů Čingačgúkem a jeho synem Unkasem pronásledují znepřátelené indiány na horské stezce. Huronští válečníci drží Alice (elis), dceru britského plukovníka, jejíž čest se zavázal Sokolí Oko chránit.

Ani Unkasovi není Alice vůbec lhostejná, hnaný svými city se vydává vpřed. S velikou statečností se postaví celé skupině sám. Zneškodní několik bojovníků, než se mu do cesty postaví obávaný Magua. Tohle je však soupěř nad jeho síly. Přesto bojuje do posledního dechu.

Alice je v šoku. Místo manželství s násilným divochem si radějí volí smrt. Rozzuřený Čingačgúk, spěchá pro krvavou pomstu. V patách se Sokolím Okem, který mu přesnou střelbo čistí cestu. Čingačgúk obratně uhýbá prvnímu úderu a sám zasazuje sérii přesných ran. Svého syna mstí nekompromisně.

1. místo: Neo vs. Agent Smith ve filmu Matrix (1999, režie: Andy Wachowski, Lana Wachowski)

Neo se kvůli zničenému sluchátku nemůže vrátit z matrixu. Obávanému agentovi Smithovi se tedy rozhodne postavit. Oba protivníci se dokážou vyhýbat kulkám. Zásobníky jsou prázdné a oba hrdinové stále na nohách. Začíná tak dechberoucí souboj.

Smith okamžitě dokazuje svou dominanci. Neo šikovně uhýbá, aby pak rivala zasypal sérií tvrdých kopů. Zápas je doslova bojový balet, který Smith ještě okoření kadencí úderů nadsvětelnou rychlostí. Neo se nakonec ocitá ve smrtících kleštích na kolejišti metra. Ovšem poslední slovo řekne právě on.

 

TOPlist
-7