TOP 5 nejkrutějších filmových učitelů

Hodnocení videa
60% (1 hlasů)

Být učitelem není vůbec jednoduché. Vybudovat a udržet si autoritu u dospívajících výrostků, je úkolem, se kterým se každý učitel vypořádává po svém. Mnozí kantoři krutost některých žáků oplácí stejnou měrou a využívají přitom svého postavení a moci.

  1. 5. místo: Elizabeth Halsey ve filmu Zkažená úča

(2011, režie: Jake Kasdan)

Elizabeth je profesioníální zlatokopka, a také učitelka na střední škole Johna Adamse v Chicagu. Pro sprosté slovo nejde daleko, pije a kouří marihuanu.  Na hodinách pouští dětem filmy, aby si mohla v klidu pospat. Učení tahle kráska přímo nenávidí, dělá to pouze pro peníze na umělá prsa.

Ty si myslí, že potřebuje, aby se mohla snáze oženit s nějakým bohatým mužem. Když se později dozví, že učitel třídy, která získá nejvyšší skóre u testů, dostane zajímavý finanční bonus, rozhodne se změnit styl učení.

Najednou nutí třídu poctivě studovat. S intenzivnějším vztahem se studenty se ale začíná Elizabeth měnit. Možná není nejlepší kantorkou, ale své žáky dokáže podržet a také je správně nasměrovat.  ísto vysněného milionáře si nakonec začne se sympatickým tělocvikářem. A vykašle se i na silikony.

  1. 4. místo: Igor Hnízdo ve filmu Obecná škola

(1991, režie: Jan Svěrák)

Igor Hnízdo je učitel chlapecké třídy na obecné škole. Nahradil učitelku Maxovou, která se kvůli chování žáků dostala do blázince.  Hnízdo je válečný veterán, který bojoval v Africe i na východní frontě.                                                   

Je zvyklý dobrovolně se hlásit do první linie, a tahle problematická třída je pro něj další zajímavou výzvou. Hned první den si dokáže zajistit respekt. K trestání sice používá zakázanou rákosku, ale po každé sankci si s provinilcem podá ruce na znak zachování přátelství.

Kombinace přísnosti, spravedlivosti a pochopení funguje perfektně.  Učitel je také skvělý vyprávěč, jeho válečné historky žáci poslouchají s otevřenou pusou. Je však i pěkný sukničkář, a když ho zhrzená milenka udá za mravní delikt, musí školu opustit.

  1. 3. místo: Dolores Umbridge ve filmu Harry Potter a Fénixův řád

(2007, režie: David Yates)

Profesorka Umbridgeová je v tomto díle hlavní záporačkou. První náměstkyně ministra kouzel vypadá jako roztomilá babička, která zbožňuje kočičky a růžovou barvu.

Ve skutečnosti je však krutá, arogantní a chorobně ctižádostivá. A také ráda intrikuje, aby vyloučila Harryho ze školy neváhá poslat do mudlovské ulice nebezpečné mozkomory.

Dolores nastoupila do Bradavic jako učitelka obrany proti černé magii, studenty však nenechá kouzla vůbec trénovat. Navzdory své profesi, otevřeně nenávidí děti.

Neštítí se ani prosazování zakázaných tělesných trestů. V díle Relikvie smrti se Dolores vrací na Ministerstvo kouzel, aby řídila rozsudky mudláků. I zde se projevuje jako pěkná potvora. Téhle ženské je lepší se vyhnout.

  1. 2. místo: Rainer Wenger ve filmu Náš vůdce

(2008, režie: Dennis Gansel)

Učitel Rainer Wenger dostal za úkol přednášet studentům téma autokracie. Rainer  je bývalý rebel, o to více lituje, že nezískal svou oblíbenou anarchii. Přesto se s výukou vypořádá velmi originálně, pro studenty připraví nevšední experiment.

S třídou vytvoří pomyslnou diktaturu s názvem Třetí Vlna.  Sám Wenger je pasován do role vůdce. Místo očekávaného odmítnutí se překvapivě setká s nebývalým zájmem o jeho hodiny.

Experiment záhy uchvacuje i zbytek školy, ale netrvá dlouho a vše se začíná ubírat špatným směrem.  Pluralita názorů se nepřipouští. Vzájemné špehování studentů na pozadí vzrůstající agresivity opravdu nevěští nic dobrého.

Záhy ve městě dochází ke krvavým střetům s anarchisty. I školní zápas ve vodním pólu končí rvačkou. Po incidentu se školním zrádcem Wenger projekt ukončuje.  Zfanatizovaný student Tim však rozhodnutí odmítá. Experiment zašel až příliš daleko

  1. 1. místo: Kitano ve filmu Battle Royale

(2000, režie: Kindži Fukasaku)

Na přelomu tisíciletí se japonský národ ocitl na pokraji zhroucení. Extrémní nezaměstnanost, sociální problémy, statisíce dětí bojkotující vzdělání. S cílem znovuzískat ztracený respekt vůči autoritám vytvořila vládá "vzdělávací reformu tisíciletí" – takzvaný zákon Battle Royale.

Každý rok tak jednu vybranou třídu čeká krvavá hra. Studenti jsou násilně vysazeni na liduprázdný ostrov, ze kterého se může vrátit pouze jeden, ten který přežije.  

Kitano je bývalým učitelem studentů sedmé třídy B na škole Shiroiwa a nyní instruktorem programu Battle Royale.  Ze školy odešel po incidentu s jedním ze svých studentů

Nikdy se netěšil respektu ze strany dětí, ovšem ani on je neměl moc v lásce. Odporovat tomuto učiteli se nevyplácí.  Tedy kromě studentky Noriko, ta jediná pravidelně chodila na jeho hodiny, a také mu připomíná dceru, se kterou ztratil vztah.

Kitano je velmi kontroverzní postavou. Nemá sice radost ze vzájemného usmrcování studentů, ale také to nijak moc neprožívá. Bere to prostě jako práci.  Přesto v sobě trochu lidskosti přeci jen uchoval. Přesto v závěrečné scéně odmítne poslední přeživší ohrozit ...

Kategorie: Filmové zajímavosti

Celebrita:

Fandím
0 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
TOPlist
-7